Trieu pàgina

Palafrugell, un dels destins turístics de la Costa Brava per excel·lència, situat al bell mig de la Costa Brava, en un entorn privilegiat. Amb una extensió de 26 km2 i una població censada d’uns 23.000 habitants és el municipi més poblat de la comarca. La ciutat la formen el nucli administratiu de Palafrugell, a l’interior, els nuclis de Calella, Llafranc i Tamariu vora la costa, i els nuclis rurals de Llofriu i Ermedàs.  

El seu litoral engloba uns dotze quilòmetres de petites platges i cales retallades. També destaca la seva gastronomia mediterrània i una gran riquesa patrimonial i cultural personificades en el fill predilecte de la ciutat, Josep Pla, escriptor i periodista del segle XX.

Les primeres civilitzacions en les terres que conformen l’actual nucli de Palafrugell daten del segle VI aC, on es va establir un poblat ibèric al paratge dels Torrents. Posteriorment, Palafrugell va anar evolucionant al llarg de la història, amb la invasió de l’Imperi Romà, la influència de l’època medieval en la seva muralla, o les torres de guaita per a protegir-se de pirates i corsaris. Al segle XVIII, va començar a aparèixer la manufactura surera que es va convertir en la principal activitat econòmica del municipi. Acabada la postguerra, el turisme i tots els sectors derivats van substituir el suro com a principal motor econòmic fins a arribar al Palafrugell que coneixem avui en dia.

Nucli urbà


 

 Palafrugell

 

Palafrugell és el nucli urbà on s’hi concentra l’activitat cultural i comercial de la localitat. Endinsa’t al centre històric i pel voltant de l’església, una zona només accessible per als vianants. A pocs minuts de distància a l’antiga muralla es pot passejar tranquil·lament i recórrer els carrers plens de botigues, bars, restaurants, museus i fundacions. 

Al bell mig de Palafrugell, hi trobem l’església de Sant Martí de Palafrugell, inclosa el l’Iventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, una joia arquitectònica preciosa, dedicada a Sant Martí de Tours que compta amb elements de diferents èpoques. 

Nuclis costaners


 

 

Calella de Palafrugell

Calella és un nucli de la Costa Brava que encara conserva l’encant que es respirava als pobles de la zona amb carrers estrets i cases emblanquinades de coberta inclinada de teula.

Encara s’hi poden trobar alguns habitatges tradicionals de pescadors de dues plantes. L’antic poble de pescadors està situat en una costa rocosa, esquitxada de petites cales.

 

Llafranc

Llafranc està situat sobre una costa rocosa. Del passat romà, el poble en conserva els vestigis del que va ser una premsa de vi i un celler molt a prop de l’església de Santa Rosa, situada en un petit promontori, on les excavacions arqueològiques han descobert els habitatges més antics del jaciment. L’any 1980 els arqueòlegs hi van fer una descoberta espectacular i única a Catalunya: 78 teules crues d’època romana abandonades abans de la cuita.

 

Tamariu

Tamariu és més petit i salvatge, però d’igual o major bellesa. Antigament, era un nucli de pescadors al voltant de la cala de Tamariu, però a partir dels anys vuitanta, i gràcies a l’afluència de turisme a la zona, s’ha convertit en un centre d’estiueig. Es caracteritza pels carrers estrets derivats de les primeres cases de pescadors. Un poblet encisador, on les seves platges i el camí de ronda que uneix Calella de Palafrugell i Llafranc.

La seva platja principal, o platja Gran, es troba al centre de la vila, és tranquil·la i familiar i s’hi poden practicar tota mena d’esports . Està just al seu passeig marítim, que està replet de restaurants i botiguetes que li confereixen un encant especial. Des d’aquesta platja hi podrem veure el poble, i pins i tamarius, uns arbustos que donen nom a aquesta fantàstica vila de Palafrugell.

Nuclis rurals


 

 Llofriu

Llofriu és un poble d’origen medieval on encara es respira tranquil·litat. Situat a la part nord-occidental de Palafrugell, al peu de les Gavarres, i amb una població d’uns 270 habitants, està format per nuclis de cases i envoltat d’una àmplia zona agrícola i ramadera. Al nucli antic destaquen l’església i les antigues escoles, avui Centre Cultural i Social Bassa-Rocas. També hi trobem el mas Pla, casa pairal de Josep Pla, i al cementiri la seva tomba.

 

Ermedàs

Ermedàs, situat al sud de Palafrugell, és un petit nucli urbà de menys de 50 habitants on trobem, entre boscos i camps, torres de defensa, masos, granges i una ermita. Un petit oasi agrícola entre el nucli urbà de Palafrugell i les platges ideal, per a passejades a peu o excursions amb bicicleta.

Has de visitar


 

Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda

El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda és el testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa, almenys, 2.600 anys. Podràs visitar un jaciment ibèric (segles VI a I aC) recentment consolidat i senyalitzat, una torre de guaita del segle XV (bé Cultural d’Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX.

El descobriràs a 165 metres sobre el nivell del mar, on val la pena arribar-hi per gaudir d’unes vistes panoràmiques espectaculars de la Costa Brava. Et recomanem anar-hi a la tarda per capturar fotografies impressionants del capvespre, i si el dia és clar, la vista arriba fins als Pirineus.

Horaris d’obertura i preus

  • Del 15 de juny al 12 de setembre (de dilluns a diumenge, de 10 a 13 h i de 17 a 20:30 h).
  • 1 € l’entrada i nens fins a 12 anys, gratuït. 

Torre de guaita de Sant Sebastià 

La Torre de Guaita tenia com a funció vigilar la zona costanera per tal de protegir-la de possibles invasions corsàries i pirates, molt freqüents durant els segles XV i XVI. És per això que es va construir en un lloc estratègic (dalt d’un penya-segat, a 165 m d’alçada) des d’on es pogués veure una àmplia franja marítima.

La torre compta amb tres plantes i terrat, matacà, merlets i espitlleres; la planta és rectangular, però acaba en semicercle a llevant, el lloc destinat a l’altar.

Està situada en el cim de la muntanya de Sant Sebastià, sobre el penya-segat de Romaboira. Des d’aquí s’observa la zona costanera compresa entre la Vall d’Aro i el Montgrí; aquesta situació explica que es constituís en la torre principal de guaita dins el sistema defensiu de Palafrugell i Mont-ras.

La delimitació de l’entorn de protecció de la Torre s’ha definit seguint criteris visuals, ambientals i tenint en compte la seva ubicació en un paisatge rural. S’ha valorat la posició de l’edifici sobre el penya-segat que limita amb el mar i el caràcter forestal del seu àmbit proper fins al traçat del carrer de Pau Casals, on el sol esdevé urbà. Aquest eix viari s’ha considerat el límit de l’entorn fins a una distància des d’on ja no és visible la torre.

Jardí Botánic i Castell de Cap Roig

A sud de Palafrugell ens trobem un preciós palau de segle XX d’extraordinària bellesa. El seu origen es remunta a 1927, quan el coronel rus Woevodsky i la seva dona Dorothy Webster, experta en antiguitats compren un terreny al Cap Roig escapant de la Revolució Russa. És un espai de gran bellesa, situat al bell mig de la Costa Brava, on es combina la botànica, la història, el paisatge i l’art. Disposa de més de 1000 espècies vegetals provinents de totes les regions amb clima mediterrani del món. Un dels símbols més emblemàtics d’aquest espai és el castell construït amb la pedra ferruginosa de la zona. Les obres es prolongaran fins a 1974 i han donat lloc a un conjunt espectacular, declarat monument de bé Cultural d’Interès Nacional.

Es divideix en diferents terrasses que ens condueixen fins al mar. Les tres primeres estan connectades a través de l’Escala dels Xiprers i les següents descendeixen suaument fins a la platja.

El recorregut pel jardí botànic és una experiència preciosa, sobretot perquè podrem gaudir de la seva variada vegetació, procedent de tot el món, mentre gaudim del sol i de la panoràmica que s’aconsegueix a observar de la costa.

Cultura Palafrugell


 

Cantada d’Havaneres

Des de fa més de 50 anys, el primer dissabte de cada mes de juliol se celebra a Calella de Palafrugell un dels millors esdeveniments de tota la Costa Brava: la Cantada d’Havaneres. Aquest festival marca l’inici de la temporada estival amb concerts a l’aire lliure i ha anat creixent al llarg dels anys fins a convertir-se en un referent de l’estiu a Catalunya.

El ritme el marca l’havanera, un gènere musical típic en la idiosincràsia marinera catalana, amb cançons relacionades amb el Carib del segle passat. Calella desborda alegria i vitalitat durant aquests dies, de manera que no hauries de perdre-t’ho si et trobes per la zona!

Festival jardins de Cap Roig

A més, a l’estiu se celebra el famós “Festival jardins de Cap Roig”, és un dels festivals musicals més importants d’Europa celebrat en un espai únic, el Jardí Botànic de Cap Roig de Calella de Palafrugell, en què participen artistes de diversos registres i d’àmbit internacional.

Festes de Primavera, Carroussel Costa Brava

Aquestes festes, van néixer l’any 1963 arran de la prohibició de celebrar el carnaval. El seu punt culminant és la rua carnavalesca anomenada Carroussel Costa Brava i té lloc el diumenge anterior al dilluns de Pasqua Granada (o Segona Pasqua).
El Carroussel Costa Brava és la gran mostra carrossaire de la vila, el carnaval de carnavals, una de les fites anuals més festives del país. I des de l’any passat, és considerada com a Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. Fantàstic!

Rutes per gaudir


 

Al Baix Empordà existeixen xarxes de senders expressament dissenyats i balisats per fer a peu i en bicicleta. Aquests senders us permetran conèixer detalladament els racons més encantadors de la Costa Brava.

Pels amants del senderisme Palafrugell ofereix nombroses possibilitats per descobrir tant el litoral com l’interior, dividides en 5 trams: del Golfet a Sant Roc (1.407m, aprox. 30 minuts), del Sant Roc als Tres Pins (1.350, aprox. 35 minuts), dels Tres Pins a Sant Sebastià (2.450m, aprox. 45 minuts), de Sant Sebastià a Cala Pedrosa (2.137m, aprox. 45 minuts) i de Cala Pedrosa a Aigua Xelida (3.970m, aprox. 2 hores).

També ofereix diverses possibilitats per descobrir Palafrugell sobre una bicicleta. Com per senderisme, a cicloturisme també trobareu rutes de baixa dificultat per aquells que comencen o simplement volen passejar, com també itineraris amb més dificultat pels més valents. Existeix: la xarxa de cicloturisme del Baix Empordà, les Rutes BTT i la ruta de cicloturisme Pirinexus.

I aquells que vulguin descobrir el llegat històric, patrimonial i cultural, Palafrugell posa al vostre abast diferents rutes i espais culturals: Ruta Josep Pla, Torres de guaita, Ruta dels americanos, el Museu del Suro de Catalunya, Museu d’Escultura Contemporània de la Fundació Vila Casas, Dipòsit Modernista de Can Mario, Julivia Bus, Rutes Palafrugell+ (en aquesta et proposen 6 rutes perquè puguis planificar la teva visita com més t’agradi).

Gastronomia Palafrugellenca


 

 

Centre d’interpretació de la gastronomia

El centre d’interpretació de la Gastronomia de Catalunya us permetrà descobrir l’evolució de la gastronomia al llarg de la història, l’evolució del turisme a l’Empordanet a través de dos audiovisuals, tot el que necessiteu saber sobre campanyes gastronòmiques, receptes, mercats… a través de panells tàctils així com els principals productes de Catalunya amb la seva explicació. Obert les mateixes hores que l’Oficina de Turisme.

La Garoinada

Se celebra “la Garoinada“, un esdeveniment que es realitza entre els mesos de gener i març i en què podrem degustar les “garoines” o eriçons de mar, producte estrella de la gastronomia local

Es Niu

“L’es Niu” és un plat típic de la regió de Palafrugell, gairebé impossible de trobar a les cartes dels restaurants, ja que la seva elaboració necessita fins a 5 hores per cuinar tots els ingredients. 

El Mercat de Palafrugell


Palafrugell és una població amb molta tradició comercial i molt coneguda pels seus mercats. Trobem el mercat diari de fruites, verdures, carn i peix obert cada dia de dimarts a diumenge. I el mercat setmanal que té lloc cada diumenge.

Per una part, tenim el mercat diari obert de dimarts a diumenge de 08.00 a 13.30 h i per l’altra, tenim el mercat setmanal del diumenge obert de 08.00 a 13.30h.

A més, Palafrugell és conegut per ser un dels pobles amb més activitat comercial els diumenges al matí. El mercat setmanal s’estén al llarg de tot el carrer Pi i Margall i envaeix, també, algun carrer veí. A part de productes alimentaris trobem teixits, sabates, joguines, música, electrònica, i molts estris més. Els comerços de la vila, la gran majoria, el diumenge estan oberts fins a les 13.30 h i l’ambient al poble és total.

Per relaxar-te visita Palafrugell… Amb el so dels ocells, de les onades del mar, i molt més! Descobreix-ho!

Restaurants, allotjaments i establiments

On menjar a Palafrugell

On dormir a Palafrugell

Comerços a Palafrugell

Ús de cookies

A Festes Catalunya fem servir cookies perquè tinguis la millor experiència d'usuari possible. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies segons la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies